W dniu wczorajszym dr Jerzy Targalski na zebraniu koordynatorów podał informację, że ilość obwodowych komisji wyborczych w nadchodzących wyborach prezydenckich została zwiększona względem ilości z poprzednich wyborów. Nowe komisje nie są jeszcze wprowadzone do formularza na siepoliczymy.pl. Niestety, wg mojej wiedzy, nie są udostępnione, w szczególności na stronie PKW, zbiorcze informacje o aktualnym stanie ilości OKW - ani w ujęciu ogólnokrajowym ani wg województw czy powiatów.
Pomóżmy naszym Informatykom w zdobyciu aktualnych informacji o ilości komisji wyborczych w poszczególnych gminach!
Informacje te w przypadku każdej gminy winny się znajdować na jej bip'owskiej stronie internetowej. Wykaz stron bip zdecydowanej większości gmin znajduje się na stronie
http://www.bip.gov.pl/subjects/index/4600. Wykaz ten ułożony jest alfabetycznie i podzielony na 48 podstron. Na każdej podstronie jest 50 pozycji. Wydaje mi się, że brakuje w tym wykazie stu kilkudziesięciu gmin - ale mogę się mylić. To jednak byłoby jedynie ok 5 % do finalnego uzupełnienia. Proponuję, abyśmy podzielili się pracą w ten sposób, aby kolejni chętni wpisywali w tym wątku deklarację "obrobienia" kolejnej podstrony, następnie po otwarciu kolejnych stron bip'owskich poszczególnych gmin z "jego" podstrony, wypełnił formularz excell w tabeli z kolumnami kolejno od lewej: gmina, powiat, województwo, ilość komisji - w kolejnych wierszach począwszy od drugiego. Ujednolicenie wzoru ułatwi późniejsze scalenie danych. Po sporządzeniu pliku zawieszajmy je w tym wątku jako załącznik potwierdzenia wykonania zadania - o ile Administrator pozwoli na dołączanie plików *.xls. Jeśli nie, to będziemy wysyłać mailami na sekretariat@ruchkontroliwyborow.com
Są chętni?
Ja na dobry początek wezmę podstronę 1 i ostatnią, 48.
Pozdrawiam, jazek
PS
Prośba do naszych Informatyków o wyraźne potwierdzenie w tym wątku, czy powyższy pomysł jest sensowny - tak, abyśmy się nie napracowali bez potrzeby