Autor Wątek: Rozne pomysly techniczne na przeprowadzenie wyborow  (Przeczytany 6627 razy)

3hussar

• Gość
Rozne pomysly techniczne na przeprowadzenie wyborow
« dnia: Lutego 26, 2015, 11:24:26 pm »
Kazdy kiedys slyszal o roznych alternatywach lepszych/gorszych na przeprowadzenie wyborow. Chcialbym tutaj usystematyzowac ta wiedze zbierajac jak najwiecej informacji na temat wszystkich instniejacych wersji systemow wyborczych jakie znamy. Zapraszam do otwartej dyskusji nt wad i zalet tych roznych rozwiazan, ktore sa lepsze, ktore  gorsze i dlaczego, propozycje, uwagi, opinie, etc. Ponizej lista startowa systemow o ktorych ja slyszalem:
« Ostatnia zmiana: Marca 26, 2015, 04:33:33 pm wysłana przez 3hussar »

Offline Jan K

• Wsparcie informatyczne
  • 1nowy
  • **
  • Reputacja +0/-0
    • Partia Libertariańska
  • Województwo: Przebywam za granicą
Odp: Rozne pomysly techniczne na przeprowadzenie wyborow
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 24, 2015, 05:16:56 pm »
Swietne podsumowanie, dzieki!

Dodam FollowMyVote.com, amerykanski startup implementujacy rozproszona platforme do glosowania na bazie lancucha blokow. Chca otworzyc projekt (open-source), wiec mozna by go uzyc jako punktu startowego polskiej wersji.

3hussar

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 24, 2015, 11:43:07 pm »
Bardzo fajny pomyls juz go dodaje do listy, ale niestety obarczony jest lukami tj: http://ruchkontroliwyborow.pl/index.php?topic=161.msg735#msg735 bo nie mozna sie ograniczac jedynie do elektronicznej wersji. System idealny to taki ktory wykorzystuje jednoczesnie zabezpieczenia fizyczne (na papierze) jak i wirtualne (na blockchain), tj np: http://ruchkontroliwyborow.pl/index.php?topic=31.msg352#msg352

Offline Jan K

• Wsparcie informatyczne
  • 1nowy
  • **
  • Reputacja +0/-0
    • Partia Libertariańska
  • Województwo: Przebywam za granicą
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 21, 2015, 12:03:01 pm »
Jest kolejny projekt oparty na lancuchu blokow, i nawet mozna zajrzec w zrodlo :) Jeszcze sie nie zaglebilem, ale na pierwszy rzut oka wyglada obiecujaco.

http://democracyos.org/
https://github.com/DemocracyOS/app

Offline Przemysław K

• 1nowy
  • *
  • Reputacja +0/-0
  • Województwo: Dolnośląskie
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 10, 2015, 07:23:29 pm »
Trzy pytania do was moi mili , które mogli byście w naszym imieniu zadać panią i panom sędzią z państwowej komisji wyborczej , karta z nazwiskami kandydatów w tych wyborach  wydrukowana jest na arkuszu bez prawego rogu , poco i czemu ma to służyć ?( jest to wbrew dotychczasowym przyzwyczajeniom wyborców , a na pewno nie zabezpieczy przed podmianą kart  :-[ ) , ile kosztuje przygotowanie takiej karty i czy jest dorsze od standardowego druku ? jaka była akcja informacyjna i czy była ? (ja na przykład w czasie głosowania po otrzymaniu takiej karty zrobiłem dym , bo z informacji z mediów jakie posiadałem - a sprawdziłem również wzór ogólny karty do głosowania - byłem przekonany że jest jak zawsze , bez łowickich wycinanek )  , a do wszystkich wykształconych z dużych miast - tak znalazłem wzór ogólny w monitorze rządowym - ilu z nas sprawdza na co dzień monitor rządowy ? i dla czego w mediach wzór karty jest pokazany bez właściwych drukowi kontorów ( brak prawego rogu )  ?
szczegół , ale życie składa się ze szczegółów . pozdrawiam

Offline Janusz

• Mąż Zaufania/ Członek Komisji
  • 1nowy
  • **
  • Reputacja +0/-0
  • Województwo: Mazowieckie
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 10, 2015, 11:15:13 pm »
Pytanie: karta z nazwiskami kandydatów w tych wyborach  wydrukowana jest na arkuszu bez prawego rogu , poco i czemu ma to służyć ?

Witam,
w tych wyborach byłem (jestem) członkiem Obwodowej Komisji Wyborczej.
W dyspozycji każdej komisji znajdowała się nakładka z alfabetem Braille’a, dzięki której mogli glosować wyborcy jej potrzebujący.  Brak prawego rogu na karcie (podobnie jak w nakładce) pozwalał odpowiednio umieścić tę kartę w nakładce Braille’a  wyborcy z niej korzystającemu.
Moim zdaniem nie warto tu się niczego złego doszukiwać :-)

Pozdrawiam
Janusz

Offline piotrwegrzyn

• 1nowy
  • *
  • Reputacja +0/-0
  • Województwo: Śląskie
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 11, 2015, 09:35:57 am »
Mieliśmy niedawno burzę mózgów na temat niezawodnego systemu. Ostatecznym wynikiem był system następujący:
1) karta do głosowania w postaci dwuwarstwowego druku samokopiującego, z wybitym numerem seryjnym
2) warstwa kopiująca nie jest w pełni czarna, ale stanowi nieuporządkowany wzór
3) głosujemy normalnie, jak dziś - stawiamy krzyżyk
4) po oddaniu głosu możemy (ale nie musimy) oderwać kopię i zabrać ze sobą
Powyższe kroki są do wprowadzenia natychmiast. Eliminują możliwość dopisania krzyżyka - na naszej kopii go nie będzie! Również sami nie możemy sfałszować własnego kuponu, bo faktura nie będzie się zgadzać z górną kartą.
5) kolejny krok to wprowadzenie urn, które skanują numer i głos, dzięki czemu po powrocie do domu możemy (ale nie musimy) sprawdzić na kogo zagłosowaliśmy, czy głos był ważny etc.
6) urna również zwraca kartę, jeśli omyłkowo włożyliśmy kopię
7) system jest tani, może być wprowadzany dwuetapowo, a urny ze skanerem sukcesywnie od największych miast
8) awaria urny nie unieważnia głosowania - głosy liczone są ręcznie, ale taka komisja jest pod specjalnym nadzorem
« Ostatnia zmiana: Maja 11, 2015, 09:42:58 am wysłana przez piotrwegrzyn »

Offline Przemysław K

• 1nowy
  • *
  • Reputacja +0/-0
  • Województwo: Dolnośląskie
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 11, 2015, 01:00:12 pm »
Witam,
w tych wyborach byłem (jestem) członkiem Obwodowej Komisji Wyborczej.
W dyspozycji każdej komisji znajdowała się nakładka z alfabetem Braille’a, dzięki której mogli glosować wyborcy jej potrzebujący.  Brak prawego rogu na karcie (podobnie jak w nakładce) pozwalał odpowiednio umieścić tę kartę w nakładce Braille’a  wyborcy z niej korzystającemu.
Moim zdaniem nie warto tu się niczego złego doszukiwać :-)

Ok , ale jeśli stosowane nakładki dla osób niewidomych i niedowidzących w administracji nie wymagają zmiany kształtu dokumentu ( podstawowy format A 4 bez zdanych wycinanek ) to poco wymyślają proch i za ile ? , ale głównym powodem mojego wpisu jest fakt , że władza nadal wprowadza administracyjnie zmiany budzące wątpliwości ( ma to prawo i po to jest , tylko dla czego to jest sto różnych wykluczających się często systemów ) , w efekcie tej radosnej twórczości mamy różowy ładny dowód osobisty bez ważnych danych i tęczowy druk na którym wystawiany jest akt zgony ( kto żegnał najbliższych ten wie o czym pisze ) , a dla przypomnienia odcięty róg w dokumentach oznacza/oznaczał dokument / druk / konspekt wycofany , unieważniony lub przeznaczony do zniszczenia ( dowodom osobistym nadal odcina się róg , mimo że są plastikowe )  pozdrawiam , dzięki serdeczne za odpowiedz :)

Style:3: index (default), Display (default), GenericControls (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, sachat_above, main, sachat_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:7: SPortal.english (default), SPortal.polish-utf8 (default), SPortal.english (default), index+Modifications.english (default), index+Modifications.polish-utf8 (default), 2sichat.english (default), 2sichat.polish-utf8 (default).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:23 - 645KB. (pokaż)
Użycia cache:9: 0.00086s dla 16186 bajtów (pokaż)
Użytych zapytań: 19.

[Pokaż zapytania]