Autor Wątek: Niepodpisany spis wyborców  (Przeczytany 5540 razy)

Offline niestan

• 1nowy
  • *
  • Reputacja +0/-0
  • Województwo: Mazowieckie
Niepodpisany spis wyborców
« dnia: Października 24, 2015, 05:59:31 pm »
Otrzymałem niepodpisany spis wyborców. Na każdej karcie spisu wyborców na dole widnieje zapis:
"Spis wyborców podpisano elektronicznie z up. Prezydent m. st. Warszawy ......., Kierownik Działu w Delegaturze Biura Administracji i Spraw Obywatelskich w Dzielnicy ....".
Podpis elektroniczny służy do podpisywania dokumentów elektronicznych, a nie do podpisywania dokumentów papierowych.
Jednakże przy podpisie elektronicznym można wydać zaświadczenie, którego cechy znajdują się w odpowiedniej ustawie o podpisie elektronicznym, a które to cechy nie są spełnione dla otrzymanego przez mnie spisu wyborców.
Poinformowałem o tym przedstawiciela Urzędu. Poinformował mnie, iż w niedzielę od 7:00 (a więc od godziny otwarcia lokali wyborczych) dostępni będą urzędnicy z Ewidencji Ludności i oni są w stanie wyjaśnić moje wątpliwości.
Obecnie stoję przed dylematem: czy przeprowadzić głosowanie pomimo braku dokumentu (podpisanego) ze spisem wyborców ?
A może dla każdego wyborcy, który poprosi o karty do głosowania, dzwonić do urzędników od Ewidencji Ludności i potwierdzać za każdym razem dane wyborcy ?
Proszę o poradę, czy pomocne wskazówki.

Offline niestan

• 1nowy
  • *
  • Reputacja +0/-0
  • Województwo: Mazowieckie
Odp: Niepodpisany spis wyborców
« Odpowiedź #1 dnia: Października 25, 2015, 09:02:43 am »
Kierownik Urzędu stwierdziła, iż podpis elektroniczny spisu wyborców znajduje się w urzędzie i tam można zweryfikować.
Okazuje się też, iż niepodpisane spisy wyborców funkcjonują w całej Warszawie.
Zatem należałoby rozważyć, czy spis wyborców jest dokumentem według kodeksu PKW, czy nie jest.
Jeśli jest to dokument, to powinien być na każdej stronie podpisany, jeśli nie, to nie musi być podpisany.
Poza tym jeśli według KPA jest dokumentem, to również powinien być podpisany, gdyż kodeks PKW opiera się również na KPA.
Ciekawe, iż osoby skreślone w spisie wyborców są opieczętowane i podpisane w rubryce Uwagi.
Zatem raz jest to dokument, a drugi raz nie ?

Style:3: index (default), Display (default), GenericControls (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, sachat_above, main, sachat_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:7: SPortal.english (default), SPortal.polish-utf8 (default), SPortal.english (default), index+Modifications.english (default), index+Modifications.polish-utf8 (default), 2sichat.english (default), 2sichat.polish-utf8 (default).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:23 - 645KB. (pokaż)
Użycia cache:10: 0.00138s dla 16171 bajtów (pokaż)
Użytych zapytań: 21.

[Pokaż zapytania]