Autor Wątek: Nowa inicjatywa nagrajwybory.pl  (Przeczytany 4395 razy)

Offline nagrajwybory

• POLONIA
  • 1nowy
  • *
  • Reputacja +0/-0
  • Województwo: Przebywam za granicą
Nowa inicjatywa nagrajwybory.pl
« dnia: Marca 09, 2015, 08:25:31 am »
Witamy,
Chcielibyśmy zainteresować Państwa nową inicjatywą, jaką jest serwis nagrajwybory.pl. Polega na zbieraniu materiałów filmowych z wyborów w celu udowodnienia fałszerstw wyborczych. Należy traktować to jako dodatkowe bądź równoległe narzędzie do Państwa działań.

Jeżeli podoba się Państwu inicjatywa, prosimy o podanie jej dalej, a także zainteresowanie nią innych.

Jeżeli mają Państwo uwagi, co do serwisu też chętnie ich posłuchamy.

Stwórzmy wspólnie lepszą Polskę!

3hussar

• Gość
Odp: Nowa inicjatywa nagrajwybory.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 09, 2015, 11:20:21 am »
Wow swietna inicjatywa, osobiscie jednak jestem za bojkotem wyborow, ale jesli wiekszosc wyborcow skorzysta z Waszej uslugi i zacznie rejestrowac akt oddania glosu wg Waszej procedury to widac plomyk nadzieji. Kontrola polskiego systemu wyborczego to jak walka z wiatrakami dlatego mam do Was kilka pytan:
  • Dlaczego strona teraz nie dziala?
  • Czy zamierzacie dopracowac reguly nagrywania? Wg mnie Wasza stronka podaje zbyt ogolnikowe informacje nt regul nagrywania, przez co moga sie pojawic materialy slabej jakosci, fabrykowane w "garazach", przerabiane cyfrowo, etc.
  • Kto jest sponsorem tego przedsiewziecia? Jakie sa Wasze koszta i zyski z tej uslugi? (pytam glownie ze wzgledu na ochrone przed ewentualnym lobbingiem w przyadku kwestii sponsornych, jesli znowu falszerstwa wyborcze wyjda na jaw)
  • W jaki sposob zamierzacie chronic Wasza baze danych przed ewentualnymi manipulacjami? (usuwaniem nagran, dodawaniem falszywych materialow, podawaniem nieprawdziwych raportow, etc)
  • Jakie sa Wasze plany na najblizsze wybory? Aby Wasz pomysl mial sens musicie go mocno wypromowac tak aby wiekszosc wyborcow korzystala z tej uslugi.
  • Jak mozna Was wesprzec finansowo czy przez wolontariat? Macie jakies konta paypal, bitcoin, etc czego potrzebujecie do rozwoju?
Pozdrawiam!
« Ostatnia zmiana: Marca 09, 2015, 11:54:13 am wysłana przez 3hussar »

Offline nagrajwybory

• POLONIA
  • 1nowy
  • *
  • Reputacja +0/-0
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 09, 2015, 05:18:55 pm »
Dzięki za wyrazy uznania dla projektu. Odpowiadam na pytania:

Ad. 1
Rozumiem, że masz na myśli, że strona nie jest przygotowana na nadchodzące wybory? Większe wybory jakie nadchodzą to prezydenckie w maju, a dokładna lista obwodów będzie znana po 10 kwietnia, więc dopiero wtedy możemy zaktualizować stronę. Poza tym w związku z ciszą wyborczą nagrania będzie można dodawać dopiero po wyborach (nie można udostępniać kart wyborczych podczas ciszy wyborczej), a w trakcie wyborów dodawanie tychże nagrań będzie niemożliwe.

Ad. 2
Jeżeli masz jakieś pomysły, jak to rozwinąć, tak aby ludzie się w tym nie pogubili - to śmiało możesz coś zaproponować. :) Generalnie założeniem jest prostota systemu - i tak najtrudniejszym i najważniejszym z punktu widzenia przedsięwzięcia jest nagranie całej procedury oddania głosu od początku do końca. Pewne nieścisłości w filmach można wybaczyć - o tym w przyszłości zdecyduje sąd rozpatrując protest wyborczy w oparciu o te materiały.

Ad. 3
Zysków brak i nie ma w planie (oprócz mentalnych i narodowych). :) Koszta to aktualnie 123PLN rocznie za domenę + 15PLN miesięcznie za serwer w chmurze. Operatorem serwera jest firma zenbox.pl, a co za tym idzie koszta serwera wzrastają wraz z liczbą odwiedzających/popularnością serwisu. Jest to właściwie idealne rozwiązanie na tego typu serwis, który popularność ma "na chwilę" co jakiś dłuższy czas. Serwer posiada pewne ograniczenia, ale jeżeli zaczną nam one przeszkadzać i serwis zdobędzie większą popularność, to pewnie przeniesiemy się na serwer dedykowany - wtedy też można pomyśleć o zbiórce pieniędzy na ten cel. Informacje te są także zawarte w polityce prywatności serwisu.

Ad. 4
Każdy film związany jest z kontem e-mail, z którego film jest dodany. W celu kontroli filmów postawiliśmy na społeczność, która zgłasza fałszywe/niepełne/pokazujące twarze/etc filmy, a my dzięki temu u siebie w panelu widzimy, które filmy mają najwięcej zgłoszeń. Możesz śmiało to sprawdzić - dodać przykładowy film i zobaczyć, jak wygląda strona filmu. :) Backup baz danych jest robiony często i trzymany na oddzielnych serwerach - zgodnie z informacją operatora hostingowego. Oczywiście zakładamy tutaj jego uczciwość. Natomiast bezpieczeństwo systemu gwarantujemy my - skromnie mówiąc - na przyzwoitym poziomie, bo mamy odpowiednie doświadczenie.

Ad. 5
Zdajemy sobie sprawę z aktualnej słabej promocji wydarzenia. Tylko tego aktualnie potrzebujemy, dlatego piszę tutaj. :) Staramy się zainteresować konkretnych ludzi związanych z polityką, którzy znają ludzi, etc. tak, aby serwis nagrajwybory.pl i korzystanie z niego stało się bardziej "ruchem społecznym", "akcją" aniżeli pomocnym serwisem. Tylko w ten sposób działanie serwisu ma sens. Każdy może tutaj pomóc i z chęcią nawiążemy taką współpracę - nas jest tylko dwóch. :)

Ad. 6
Tak jak wyżej wspomniałem, do rozwoju brakuje nam tylko rozgłosu. Finansowo na razie damy radę. :)

Pozdrawiam,
Tomek
« Ostatnia zmiana: Marca 09, 2015, 05:22:02 pm wysłana przez nagrajwybory »

3hussar

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 11, 2015, 03:46:40 pm »
Dzieki za szybka odpowiedz i jeszcze raz gratuluje swietnego pomyslu, a wracajac do dyskusji ponizej dodaje swoje 3grosze:

1. chwilowo dziwny error 403 mi sie pojawial, ale juz jest wszystko ok.

2. rowniez jestem zwolennikiem zasady KISS https://pl.wikipedia.org/wiki/KISS_%28regu%C5%82a%29 , ale aby Wasza inicjatywa miala sens musicie sie jakos zabezpieczyc przed manipulacjami. Mozna by dodac zasade zeby filmowac za kazdym razem pelny sklad komisji wyborczej i generalnie najwazniejsze elementy tej calej procedury oddania glosu od poczatku do konca

3. z takim podejsciem bedziecie niesmiertelnymi bohaterami Wolnej Polski (jesli nie dacie sie przekupic) i tym bardziej skoro koszta sa niewielkie to na pewno znajda sie ludzie ktorzy chetnie Was wespra w tej jak narazie "syzyfowej pracy"

4. przydaloby sie jakies demo, wzor idealnego nagrania i multimedialna instrukcja dla wyborcow aby ulatwic im robote. Niestety najbardziej mnie martwi procedura oddawania glosow korespondencyjnych - to jest zrodlo najwiekszych przekretow wyborczych, chyba calkowicie pozbawionych jakiejkolwiek kontroli  :/

5. nie oczekujcie pomocy od POPiS'owych politykow ktorzy od zawsze wspieraja obecne koryto IIIRP. Niestety bez kasy nie bedziecie mieli promocji, dlatego zachecam Was do samodzielnego zbierania funduszy np przez https://pl.wikipedia.org/wiki/Crowdfunding bo szkoda by bylo zmarnowac Waszego wysilku.

6. tj wyzej juz wspomnialem rozglos jest wprost proporcjonalnie zalezny od finansow, nie ignorujcie tego oczywistego faktu

powodzenia!

Offline nagrajwybory

• POLONIA
  • 1nowy
  • *
  • Reputacja +0/-0
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 13, 2015, 12:30:09 am »
Ad. 2
Reguły są proste:

Pamiętaj! Aby Twoje nagranie pozostało w serwisie musi spełniać następujące kryteria:
    musi pochodzić z aktualnych wyborów,
    nie może być widocznych na nim żadnych twarzy, w szczególności Twojej oraz członków komisji wyborczej,
    musi przedstawiać cały proces oddania głosu, to jest zakreślenie głosu, nagranie całej karty/książeczki wyborczej (wraz z pustymi stronami) oraz wrzucenie do urny, tak, aby móc jednoznacznie stwierdzić oddanie głosu na danego kandydata.

Te trzy proste zasady, które są wyraźnie zaznaczone przy formularzu dodawania filmu powinny wystarczyć.

Ad. 3
Utrzymujemy się z własnej pracy, a projekt powstał czysto hobbistycznie i z miłości do kraju. Pieniądze nie są wartością najwyższą. :) Boli nas raczej to, co się dzieje w tym państwie, które historię ma niełatwą. Wierzę, że są ludzie, którzy myślą podobnie.

Ad. 4
Masz rację - wzór idealnego nagrania byłby przydatny, zajmiemy się tym na pewno. Czy są jakieś dane, jaki procent głosów to głosy korespondencyjne?

Ad. 5
Aktualnie mamy pewne pomysły na promocje, które realizujemy. Trzeba pamiętać, że płatny marketing to tylko część sposobów na promocję. Warto zainteresować tym projektem przede wszystkim ludzi, którzy sami czerpać będą korzyść niematerialną z istnienia projektu.

Co, do PO i PiS to myślę, że masz rację - aktualnie skupiamy się na prawicowych partiach, lecz nie wykluczamy innych. Przy czym projekt może podłapać każda partia, bo dla każdej partii jest stworzony - jest to główne założenie projektu - apolityczność i tego na pewno będziemy się trzymać.

Ad. 6
Masz rację, lecz jednocześnie zatraca się anonimowość i niezależność projektu, które aktualnie chcemy zachować.
« Ostatnia zmiana: Marca 13, 2015, 12:40:12 am wysłana przez nagrajwybory »

3hussar

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 13, 2015, 10:40:15 am »
Ad. 2
Reguły są proste:
Pamiętaj! Aby Twoje nagranie pozostało w serwisie musi spełniać następujące kryteria:
    musi pochodzić z aktualnych wyborów,
    nie może być widocznych na nim żadnych twarzy, w szczególności Twojej oraz członków komisji wyborczej,
    musi przedstawiać cały proces oddania głosu, to jest zakreślenie głosu, nagranie całej karty/książeczki wyborczej (wraz z pustymi stronami) oraz wrzucenie do urny, tak, aby móc jednoznacznie stwierdzić oddanie głosu na danego kandydata.
Reguly musza byc proste i konkretne!
  • w jaki sposob bedzie mozna weryfikowac ze nagrania sa z aktualnych wyborow?
  • brak mojej twarzy na nagraniu jest zrozumialy, ale dlaczego nie mozna nagrywac twarzy publicznych czlonkow komisji wyborczej? Wg mnie to powinien byc warunek konieczny rowniez do weryfikacji ze glosuje sie w obecnych wyborach

Ad. 6
Masz rację, lecz jednocześnie zatraca się anonimowość i niezależność projektu, które aktualnie chcemy zachować.
Samym placeniem za hosting waszej stronki juz tracicie anonimowosc, poza tym Bitcoin jest dosc bezpieczny jesli zalezy Wam na status quo

Ad. 5
Aktualnie mamy pewne pomysły na promocje, które realizujemy. Trzeba pamiętać, że płatny marketing to tylko część sposobów na promocję. Warto zainteresować tym projektem przede wszystkim ludzi, którzy sami czerpać będą korzyść niematerialną z istnienia projektu.
teoretycznie masz racje, ale w praktyce wg mnie osiagniecie satysfakcjonujacego rozglosu tego typu sposobem zajeloby Wam ponad 10lat, ale ok to jest Wasz plan, zycze Wam jak najlepiej i sam bezinteresowanie staram sie promowac Wasza stronke na roznych serwisach spolecznosciowych.

Offline nagrajwybory

• POLONIA
  • 1nowy
  • *
  • Reputacja +0/-0
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 13, 2015, 11:39:43 am »
Reguly musza byc proste i konkretne!

w jaki sposob bedzie mozna weryfikowac ze nagrania sa z aktualnych wyborow?
    brak mojej twarzy na nagraniu jest zrozumialy, ale dlaczego nie mozna nagrywac twarzy publicznych czlonkow komisji wyborczej? Wg mnie to powinien byc warunek konieczny rowniez do weryfikacji ze glosuje sie w obecnych wyborach

Pierwsza strona karty do głosowania jest stroną tytułową. W górnej jej części, pośrodku, umieszczony jest napis +KARTA DO GŁOSOWANIA w wyborach do (nazwa organu) w dniu ...

a poniżej, po prawej stronie, drukuje się odcisk pieczęci terytorialnej komisji wyborczej, natomiast po lewej stronie oznacza się miejsce na umieszczenie pieczęci obwodowej komisji wyborczej

Nagranie każdej ze stron karty wyborczej implikuje zawarcie na nagraniu informacji o tym, czy karta do głosowania pochodzi z aktualnych wyborów.

Co do braku twarzy członków komisji na nagraniach - może nie znam się na prawie, ale poznałem się trochę na ludziach. I o ile ciężko już jest przekonać ludzi do nagrania karty wyborczej wraz z całym procesem - to dodając element międzyludzki, czyli większe zakłopotanie dla ludzi, ponieważ muszą wycelować kamerą/telefonem w twarze członków komisji i nawiązać z nimi w ten sposób "głębszy" kontakt, może spowodować, że nagrań będzie zdecydowanie mniej.

Samym placeniem za hosting waszej stronki juz tracicie anonimowosc, poza tym Bitcoin jest dosc bezpieczny jesli zalezy Wam na status quo

Owszem, jak ktoś chce to dojdzie do tych informacji bez problemu. Niemniej jednak chodzi mi o względną anonimowość, która zatraci się wraz ze zbiórką publicznych pieniędzy. Z tematem bitcoina nie jestem tak zaznajomiony, aby nim swobodnie operować.

teoretycznie masz racje, ale w praktyce wg mnie osiagniecie satysfakcjonujacego rozglosu tego typu sposobem zajeloby Wam ponad 10lat, ale ok to jest Wasz plan, zycze Wam jak najlepiej i sam bezinteresowanie staram sie promowac Wasza stronke na roznych serwisach spolecznosciowych.

Masz rację, może zająć i 10 lat. My wciąż jednak dla Was/nas będziemy. Dziękuję za bezinteresowną promocję. :)

3hussar

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 13, 2015, 12:28:54 pm »
Nagranie każdej ze stron karty wyborczej implikuje zawarcie na nagraniu informacji o tym, czy karta do głosowania pochodzi z aktualnych wyborów.
Moze jestem troche nadgorliwy ale dla mnie to niewystarczajace zabezpieczenie, kazdy papierek mozna latwo przerobic szczegolnie gdy nie da sie go fizycznie dotknac.

Co do braku twarzy członków komisji na nagraniach - może nie znam się na prawie, ale poznałem się trochę na ludziach. I o ile ciężko już jest przekonać ludzi do nagrania karty wyborczej wraz z całym procesem - to dodając element międzyludzki, czyli większe zakłopotanie dla ludzi, ponieważ muszą wycelować kamerą/telefonem w twarze członków komisji i nawiązać z nimi w ten sposób "głębszy" kontakt, może spowodować, że nagrań będzie zdecydowanie mniej.
Chyba od tego mamy tutaj RKW aby kontrolowac miedzy-personalne czynniki, ale przyznaje ze pomysl jest problematyczny i byc moze ciezki w realizacji  :/

Z tematem bitcoina nie jestem tak zaznajomiony, aby nim swobodnie operować.
Polecam zaznajomic sie, to jest naprawde przyszlosciowa koncepcja i bardzo ulatwia roznego rodzaje transakcje na calym swiecie.

Masz rację, może zająć i 10 lat. My wciąż jednak dla Was/nas będziemy. Dziękuję za bezinteresowną promocję
Nie twierdze ze zabraknie Wam zapalu, ale szkoda nie wykorzystac calego potencjalu ktory wlasnie teraz jest najbardziej potrzebny spoleczenstwu, bo za 10lat biorac pod uwage obecna geopolityke swiatowa mozemy cofnac sie do epoki sredniowiecza i Polska w praktyce bedzie tylko "xuj, dupa i kamieni kupa"  ;P

Style:3: index (default), Display (default), GenericControls (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, sachat_above, main, sachat_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:7: SPortal.english (default), SPortal.polish-utf8 (default), SPortal.english (default), index+Modifications.english (default), index+Modifications.polish-utf8 (default), 2sichat.english (default), 2sichat.polish-utf8 (default).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:23 - 645KB. (pokaż)
Użycia cache:11: 0.00066s dla 16171 bajtów (pokaż)
Użytych zapytań: 20.

[Pokaż zapytania]