Autor Wątek: Mapa lokalizacji Obwodowych Komisji Wyborczych - Polska i świat  (Przeczytany 5535 razy)

Offline PawelG

• 1nowy
  • *
  • Reputacja +0/-0
  • Województwo: Podkarpackie
Mapa lokalizacji Obwodowych Komisji Wyborczych - Polska i świat
« dnia: Października 25, 2015, 12:08:07 am »
Dzień dobry wszystkim.
Informuję, że utworzyłem mapy rozmieszczenia lokali Obwodowych Komisji Wyborczych w Polsce i na świecie. Udostępniam  je w Mapach Google pod dwoma adresami - podział wynika z ograniczeń technicznych Google Maps.
Polska zachodnia i zagranica:
https://www.google.com/maps/d/edit?mid=zn284Z6FNytc.k5smAr5Rt65k&usp=sharing
Polska wschodnia:
https://www.google.com/maps/d/edit?mid=zn284Z6FNytc.kHRlRmKczHiU&usp=sharing
W przypadku problemów z otwarciem map można spróbować zmienić w adresach "google .com" na "google.pl" - miałem taki problem na jednym z komputerów i pomogło.
Czyli odpowiednio:
https://www.google.pl/maps/d/edit?mid=zn284Z6FNytc.k5smAr5Rt65k&usp=sharing
https://www.google.pl/maps/d/edit?mid=zn284Z6FNytc.kHRlRmKczHiU&usp=sharing
Mapy te będą z pewnością pomocne osobom, którym będzie się chciało "ruszyć tyłek" i zrobić raport dla Ruchu Kontroli Wyborów na obszarze większym niż parę kroków od domu. Zrobiłem dla siebie taką mapę Rzeszowa w czasie wyborów prezydenckich. Bardzo się przydała przy osobistym objeżdżaniu 60 komisji z 93 istniejących w Rzeszowie - ułatwia choćby optymalne zaplanowanie trasy.

Poniżej kilka uwag, proszę o uważne przeczytanie, by uniknąć zbędnych pytań i komentarzy na forum i pomóc ulepszyć mapę na kolejne wybory.
  • Praktycznym zastosowaniem mojej mapy może być użycie jej on-line na smartfonie lub tablecie w czasie "wycieczki" po lokalach wyborczych.
  • Mapa jest utworzona w oparciu o listę, którą dostałem w PKW. Niestety lista jest daleka od doskonałości, co chyba nie jest zaskoczeniem biorąc pod uwagę "jakość" funkcjonowania PKW.
  • Google nie lokalizuje ok. 6% adresów, nawet w większych miastach. Przyczyny są różne, próbuję znaleźć tu jakąś logikę by ulepszyć listy. Ponadto następne 1-2% adresów w Polsce jest lokalizowanych niedokładnie; najczęściej w okolicy, ale czasem na drugim końcu Polski, w sąsiednich krajach, a nawet (nieliczne) na innych kontynentach. Dotyczy to najczęściej niewielkich wsi o popularnych w Polsce nazwach, albo przeciwnie - o nazwach "egzotycznych". W sumie oceniam jednak, że ponad 90% lokalizacji jest prawidłowych. Nie dotyczy to Rzeszowa - tu mapa jest 100% pewna :-). Liczę tu na pomoc programistów-praktyków znających API Google Maps - jak formatować adres by był bezbłędnie odszukiwany?
  • Apel do wolontariuszy robiących zdjęcia protokołów - proszę by mieli włączone odbiorniki GPS i opcję zapisu geotagów w zdjęciach - to dałoby na przyszłość idealną bazę siedzib OKW - współrzędne geograficzne na zdjęciu pozwolą idealnie zlokalizować siedziby OKW. Oczywiście pod warunkiem, że zdjęcie robi się smartfonem lub aparatem z GPSem. Można też zapisywać trasę smartfonem lub loggerem GPS, a potem przenieść pozycje na zdjęcia używając np. darmowego, świetnego programu GeoSetter. Proszę o rozpowszechnienie tego apelu! W tym miejscu przepraszam administratorów i organizatorów Ruchu Kontroli Wyborów, że trochę wtrącam się w ich pracę bez uzgodnienia, ale liczę na zrozumienie oraz kontakt celem nawiązania współpracy. Może "wykluje się" z tego system bijący na głowę gniota informatycznego, zrobionego przez słynną panią Agnieszkę (studentkę) w ub. roku, za który PKW zapłaciła z naszych podatków ~0.5 mln zł.
  • Ze względu na dużą ilość obiektów na mapach, mogą być problemy z ich otwieraniem. Proszę w takiej sytuacji nie włączać jednocześnie naraz kilku warstw tj. kilku grup kodów pocztowych (bo i po co). Jeśli będą sygnały, że jest to dokuczliwy problem, to proszę o informację - mogę np. podzielić mapy na mniejsze fragmenty. Testowałem na dwóch komputerach (mocny i słaby) i na smartfonie średniej klasy - nie jest źle.
  • Mam prośbę do osób administrujących systemem zliczającym Ruchu KW. Jeśli można, to proszę o przysłanie listy obwodów z podziałem na województwa, powiaty (miasta), gminy (dzielnice) wraz z ich identyfikatorami/numerami. Chodzi o dane, na podstawie których generowane są formularze do wprowadzania wyników z protokołów w portalu RKW. Może np. zrzut bazy SQL? Mogłyby mi to pomóc zweryfikować/poprawić listę, którą mam z PKW.
Z poważaniem
Paweł Górka
Rzeszów
« Ostatnia zmiana: Października 25, 2015, 12:11:00 am wysłana przez PawelG »

Offline lukaszp

• Mąż Zaufania/ Członek Komisji
  • bywalec
  • **
  • Reputacja +0/-0
  • Województwo: Podkarpackie
Odp: Mapa lokalizacji Obwodowych Komisji Wyborczych - Polska i świat
« Odpowiedź #1 dnia: Października 28, 2015, 12:32:07 am »
Witam,
to bardzo dobry pomysł i potwierdzam, bardzo przydatny przy dokumentowaniu komisji.
Zrobiłem sobie taką mapę na osnowie OSM, i jest to oczywiście ;) Rzeszów i okolice. OSM jest lżejsza niż Google aerial.
Podobnie korzystałem z listy PKW, którą trzeba "czyścić". Google bywa, że błędnie lokalizuje adresy. W OSM są numery domów i opisy obiektów - to pozwala na weryfikację. Mapa wykorzystuje Leaflet plugin. Używałem jej na Lumii 820 z Windows Phone 8.1, mapka była aktualizowana po referendum. Można na niej również zobaczyć swoją pozycję.
Próbowałem ideą zainteresować lokalny rkw, bez powodzenia. Trochę szkoda, że ten temat nie pojawił się tu wcześniej, ale po wyborach prezydenckich życie na forum zamarło, więc machnąłem ręką. Tak czy owak, mam nadzieję, że w najbliższym czasie mapka nie będzie już przydatna ;)
Tu jest link:
http://sie.pisarek.net/
hasło:
sie
pass:
wybory2015

Mapa o takim zasięgu, to wielkie wyzwanie i mnóstwo pracy, gratuluję.
Rzeczywiście, chodzi ciężko, ale czasu na udoskonalenie dość.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Października 28, 2015, 03:02:28 pm wysłana przez lukaszp »

Style:3: index (default), Display (default), GenericControls (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, sachat_above, main, sachat_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:7: SPortal.english (default), SPortal.polish-utf8 (default), SPortal.english (default), index+Modifications.english (default), index+Modifications.polish-utf8 (default), 2sichat.english (default), 2sichat.polish-utf8 (default).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:20 - 591KB. (pokaż)
Użycia cache:9: 0.00039s dla 14392 bajtów (pokaż)
Użytych zapytań: 13.

[Pokaż zapytania]